Bikesharing spustený v Trebišove

17.07.2019

Dnes 17. júla 2019 bol pred budovou mestského úradu oficiálne spustený bikesharing – verejné zdieľanie bicyklov v Trebišove. Projekt bikesharing predstavuje úplne nový druh služby na území mesta Trebišov, ktorý občanom poskytuje spoločnosť ANTIK Telecom. Služba ponúka možnosť zapožičať bicykel a následne ho vrátiť na ktoromkoľvek verejne dostupnom priestore, kde neprekáža premávke ani chodcom. Verejné body odporúčané na zaparkovanie bicyklov budú označené mobilnými stĺpikmi s logom spol. ANTIK Telecom, ale nie sú podmienkou odstavenia.

Na využívanie tohto alternatívneho druhu dopravy bude pre občanov mesta k dispozícii 65 ks mechanických bicyklov, ktoré budú monitorované GPS bezpečnostným systémom. Zároveň je to aj ochrana pred krádežou. Vypožičať a vrátiť bicykel bude možné prostredníctvom mobilnej aplikácie AntikCityBike.

Stiahnuť TU: https://play.google.com/store/apps/details?id=antik.sk.smartcity&hl=sk

Cenník služby zdieľaných bicyklov TU: https://www.verejnybicykel.sk/sk/ 

Po jednoduchej registrácii v aplikácii užívateľ odomkne bicykel načítaním QR kódu na riadidlách bicykla. Po skončení jazdy je potrebné zaparkovať bicykel na akomkoľvek mieste a uzamknúť ho mechanickým potiahnutím páčky na zámku zadného kolesa. Bicykel pípne a v aplikácii bude viditeľná informácia, že daný bicykel bol úspešne vrátený a pripravený pre ďalšieho záujemcu. Poplatok za požičanie bicykla je vo forme paušálu, a to pre občasných používateľov s minútovou tarifikáciou, ale aj na celý mesiac alebo sezónu, kde je v cene hodina jazdy za deň. Mesto určilo pre bicykle len odporúčané miesta, kde ich bude podľa potreby zhromažďovať. Sú vyznačené v aplikácii aj priamo v teréne.

Požičiavanie bicyklov bude k dispozícii 7 dní v týždni. Stanovištia (odporúčané verejné body) bicyklov v Trebišove:

1. autobusová stanica,
2. ostrovček na Ul. 17. novembra,
3. mestský úrad,
4. sídlisko JUH,
5. sídlisko SEVER,
6. časť mesta Paričov,
7. časť mesta Milhostov,
8. pri rímskokatolíckom kostole, resp. hlavnej bráne mestského parku,
9. Námestie B. Romana – mestská tržnica,
10. pri OC Kaufland,
11. Severné námestie,
12. pri mestskom kúpalisku (počas letnej sezóny).

© 2024 MESTO TREBIŠOV