Slávnostné ukončenie kurzu spoločenských tancov - 11.1.2020

11.01.2020

Začiatkom školského roka 2019/ 2020 mesto Trebišov zorganizovalo kurz spoločenských tancov, ktorý bol určený pre žiakov 8. ročníka základných škôl. Tanečnú prípravu zabsolvovali žiaci pod vedením lektorky tanca p. Márie Madzinovej. Jej zverenci boli rozdelení do dvoch skupín, prvá z nich predviedla svoje naučené základné tanečné figúry na venčeku - slávnostnom ukončení kurzu, sobotu 11. 1. 2020 v priestoroch hotela Zemplín v Trebišove. 

Školopovinní žiaci a žiačky základných škôl, v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, prejavujú každoročne o kurz spoločenských tancov veľký záujem. Cyklus tanečných lekcií, ktorý prebiehal od septembra 2019 do decembra 2019, dal 19 dievčatám a 18 chlapcom zo ZŠ na Ul. M. R. Štefánika primárne vedomosti o viacerých druhoch párových tancov.

Slávnostnú udalosť otvorili žiaci úvodným nástupom a tanečným kolom v kruhu, kde prezentovali svoje schopnosti v štandardných tancoch, akými boli waltz, valčík, sofistikovaný foxtrot, či tango. Ladnosť a pružnosť pohybov mladých dám a pánov sa prejavila najmä v energickej latinsko-americkej rumbe a chca-chci, ale aj vo swingovom tanci boogie-woogie. Tanečníci predviedli o. i. aj elementárne kroky ležérneho blues a ukážku tanca v štýle country.  Šarmantní mládenci a krásne devy, ktorí boli touto udalosťou uvedení do spoločnosti dospelých, sa na tanečnom parkete prezentovali aj jedným z najrozšírenejších štýlov v Európe, najmä v nemecky hovoriacich krajinách, tancom Discofox, ktorý má však svoje pôvodné korene v USA. V pripravenom programe, ktorý so záujmom a v príjemnej atmosfére sledovali pozvaní hostia – rodičia žiakov, učitelia a primátor mesta s manželkou, nechýbali ani národno-spoločenské tance, akými boli krútivý a temperamentný čardáš a novodobý zľudovelý párový tanec – polka. 

Tanečný repertoár mládež uzatvárala venčekovým a náhrdelnikovým tancom. V rytme hudby dievčatá postupne pripínali chlapcom na sako venčeky. Podobne tak robili aj chlapci počas náhrdelníkového tanca, kedy si, podľa vlastného vkusu, vyberali na tanečnom parkete svoje partnerky a venovali im náhrdelník. Tanečníčky, ktoré mali najviac náhrdelníkov, boli odmenené vecnou cenou. Darčeky potešili aj chlapcov, ktorým sa podarilo nazbierať najväčší počet venčekov od tanečných partneriek. Známy jablkový tanec priniesol na parket množstvo zábavy a smiechu. Žiaci počas večera vyzvali aj svojich rodičov na rodičovský tanec. Skvelú zábavu a uvoľnenú náladu vytvárala hudobná skupina Univerzal.

Na prvom termíne venčeka boli vyhlásení kráľ a kráľovná, ktorých si spomedzi všetkých zúčastnených zvolili hlasovaním prítomní rodičia a učitelia. Tieto tituly patria: Dominikovi Harvanovi a Adele Tomašovej.

Druhá skupina žiakov, ktorú oslovil kurz spoločenských tancov, sa do spoločnosti začlení slávnostným programom, venčekom, sobotu 25. 1. 2020.

© 2024 MESTO TREBIŠOV