Fašiangy 2020

25.02.2020

Fašiangové obdobie ukončili Trebišovčania utorok 25. 2. podvečer veselicou plnou tradícií, spevu a zábavy.

Rezký párový tanec, ľudové spevy aj fašiangové zvykoslovné pásmo si návštevníci podujatia pozreli a vypočuli v podaní hosťujúceho FS Sabinovčan v divadelnej sále MsKS.

Po úvodnom príhovore a slávnostnom otvorení podujatia primátorom mesta Trebišov PhDr. Marekom Čižmárom sa Trebišovčanom predstavili deti z ľudového súboru Trebišovčan, ktorých na krojované vystúpenie pripravili p. učiteľky: Mgr. Buláková a Mgr. Pajtašová.

Tak ako kedysi, tak aj v dnešných časoch sa na poslednej fašiangovej zábave snažia folklórne kolektívy predviesť symbolické pochovávanie basy. Folkloristi zo súboru Sabinovčan zakončili svoje včerajšie vystúpenie práve ľudovou hrou, ktorá parodovala skutočný pohreb. Komické stvárnenie pochovania basy si návštevníci podujatia vychutnali v podaní kostýmovaných postáv kňaza, rechtora a smútiacich pozostalých. Kňaz ohlásil koniec zábavy a lúčil sa aj s basou, ktorú za náreku prítomných napokon vyniesli von z pódia. Týmto aktom sa skončilo najveselšie obdobie roka, ktoré oddnes - Popolcovej stredy (26. februára) strieda 40-dňový pôst.

Účastníci Fašiangov, po ukončení zábavného programu, ochutnali  typické fašiangové jedlo  - šišky s ďzemom.   

© 2024 MESTO TREBIŠOV