76. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom

07.05.2021

Sobotu 8. mája si pripomíname 76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny – najhrozivejšieho a najzdrvujúcejšieho konfliktu v dejinách ľudstva. Je to spomienka na všetkých hrdinov – bežných ľudí, ktorí navzdory krvavej bitke, násiliu a smrti nestratili nádej a v boji za slobodu pre ďalšie generácie obetovali to najcennejšie, čo mali – svoje životy.

Druhá svetová vojna ukončila osudy 45 až 60 miliónov ľudí, pričom ďalším miliónom život významne ovplyvnila. Počas jej 6-ročného trvania boli zničené celé mestá a na majetku či kultúrnom dedičstve ľudstva spôsobené nevyčísliteľné škody. Tak to bolo aj na území východného Slovenska. Vojnové nevyčísliteľné obete za cenu nesmiernych strát a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. 

Ako prejav vďaky po 76 rokoch, pri príležitosti výročia Dňa víťazstva nad fašizmom, si piatok 7. mája, za účasti dvoch poslancov NR SR, zástupcovia štátnej správy, samosprávy, ozbrojených síl SR a členovia Okresnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trebišove a Novosade sklonili hlavy a uctili padlých hrdinov položením vencov k Pamätníku Červenej armády na Mestskom cintoríne v Trebišove.  

© 2024 MESTO TREBIŠOV