79. výročie oslobodenia mesta Trebišov - pietny akt

01.12.2023

2. svetová vojna - míľnik dejín, ktorý zasiahol svet v celej jeho šírke. Najväčší počet zapojených krajín, najviac zranených a najviac obetí v histórii vojen.

Miestni antifašisti poskytovali pomoc partizánskym skupinám Požarskij, Pugačov, Pučkov a partizánskej skupine Čapajev. Koncom marca 1944 uskutočnili vojaci a účastníci odboja neúspešný pokus o odcudzenie zbraní zo zbrojného skladu trebišovskej posádky. Koncom novembra 1944 línia frontu 18. armády IV. Ukrajinského frontu dosiahla tok rieky Ondavy. Jednotky 351. a 24. streleckej divízie prekročili Ondavu 30. novembra 1944 a pokračovali v útoku na Trebišov. 1. decembra 1944 vojaci týchto divízií vstúpili do vojnou strádajúceho mesta. V priebehu bojov o Trebišov padlo 267 vojakov červenej armády a 17 miestnych občanov.

Po šiestich rokoch neslobody a fašistickej nadvlády sa na oslobodenom území mesta začal prebúdzať nový život. V Trebišove, ktorý bol sídlom okresu, sa vytvoril 39-členný Okresný národný výbor.

Práve piatok, 1. 12. 2023, keď si pripomíname 79. výročie oslobodenia mesta Trebišov, pietnym aktom položenia vencov v Pamätníku osloboditeľov na Mestskom cintoríne v Trebišove sme vzdali hold a poctu všetkým tým, ktorí chránili naše domovy. Hrdinom, ktorí odovzdali spoločnosti najcennejšiu hodnotu – svoj život a pre nás, Trebišovčanov, vybojovali slobodu.

Ďakujeme aj pamätníkom, priamym účastníkom a tým, ktorí ich odkaz zachovávajú a pripomínajú ďalej.

© 2024 MESTO TREBIŠOV