Epidemiologická situácia v meste Trebišov 3. 5. - 9. 5.

12.05.2021

Aktuálna epidemiologická situácia v súvislosti s výskytom ochorení COVID-19 u obyvateľov s trvalým pobytom v okrese Trebišov – k 10. 5. 2021

Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v meste Trebišov za obdobie 3. 5. - 9. 5.:

PCR test: 6
AG test:  4

Vzhľadom na trvanie zlepšenia epidemiologickej situácie v okrese Trebišov bude platiť pre tento región aj v týždni od 17. 5. do 23. 5.2021 I. stupeň varovania podľa COVID automatu – RUŽOVÁ FARBA.

Od budúceho týždňa sa bude Slovensko podľa Covid automatu riadiť už len na regionálnom princípe. 

Pri určovaní stupňa varovania sa vychádza najmä z hodnotení údajov incidencie ochorení (počet osôb s pozitívnym výsledkom RT PCR aj antigénových testov) za 7 dní aj za 14 dní a vývoja počtu osôb vyžadujúcich si hospitalizáciu.

Aktuálny počet hospitalizovaných pacientov (osôb s trvalým pobytom v okrese TV) v lôžkových zdravotníckych zariadeniach ku dňu 10. 5. 2021 je 17 (z toho 2 pacienti sú pre závažný klinický stav napojení na umelú pľúcnu ventiláciu).

Novú verziu covidového automatu schválila vláda na svojom stredajšom (12. 5.) zasadnutí. Určuje pravidlá, podľa ktorých bude štát reagovať na pandémiu a zohľadňuje aj šírenie nových variantov vírusu. Do účinnosti vstúpi budúci pondelok 17. 5. Nový covid automat obsahuje aj deväť rezortných semaforov.

Z kľúčových ukazovateľov vypadol priemerný počet nových prípadov za 7 dní, nahradila ho sedemdňová pozitivita PCR testov a sedemdňová incidencia z PCR a antigénových testov (počet prípadov za 7 dní na 100 000 obyvateľov).

Na prepnutie medzi jednotlivými fázami bude mať naďalej najväčší vplyv počet pacientov v nemocniciach. Rúška budú v interiéroch podľa obnoveného covid automatu povinné až do úplného ukončenia pandémie, respirátory len vo najprísnejších stupňoch (I. až IV. stupeň varovania).

Ak sa epidemická situácia na Slovensku v najbližších týždňoch nezhorší, s antigénovým testovaním by sa malo skončiť do 30. júna, dovtedy bude možné preukázať sa buď výsledkom antigénového alebo PCR/LAMP testu.

© 2024 MESTO TREBIŠOV