Galéria KONIAREŇ: výstava METAMORPHOSIS - PARAMORPHOSIS

02.05.2019

Kedy: 4. mája 2019
Kde: Galéria KONIAREŇ - areál múzea

Galéria KONIAREŇ - priestor pre súčasné umenie

&

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína
pripravujú 

na sobotu 4. mája 2019 

vernisáž výstavy  

METAMORPHOSIS  -  PARAMORPHOSIS

 

Vernisáž: sobota 4. máj 2019 o 18.00 h
KDE: 
Koniareň - priestor pre súčasné umenie - areál múzea
          Ul. M. R. Štefánika 257/65, Trebišov,
koniarengallery.com

Kurátorka: Katarína Balúnová, spolukurátor: Peter Valiska-Timečko
Výstava potrvá do: 24. mája 2019
Dernisáž a komentovaná prehliadka: počas Noci múzeí a galérií 17. mája /piatok/o 19:00 h

Z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Autori:
Ariel Lavian, ARTDOBRO,  Clee Claire Lee,  Emma Dolphin, Fiona Macphee, Jana Hatalová, Karol Petreš, Kim Wan, Mila Raczkowska, Mima Chovancova,  Nikki Allford, Patrice Robinson, Patricia Rain, Patrick Lears, Petra Klepcová, Rob Birc,  Rob Terrestrial,  Ronald Gonzalez, Rosina Godwin, Saggion-Paganello, Tal Regev, Vinay Sharma.

Metamorfóza či paramorfóza je obsahovo viacvrstvový termín s mytologickým pozadím Ovídiových príbehov, ktorý prioritne zahŕňa uskutočnenie zásadnej zmeny vzhľadu a vlastností subjektu, pričom sa môže jednať tak o fyzickú ako aj psychologickú premenu. Fyzicky to môže byť kompletná transformácia organizmu v rámci jeho životného cyklu, alebo pod vplyvom vonkajšieho prostredia. Psychologická premena v sebe nesie vnútornú zmenu subjektu a jeho identity. 

V umení sa stretávame s vizuálnou metamorfózou, ktorá vyjadruje umelcovu schopnosť transformovať a meniť reprezentovanú formu tak, aby dosiahla nové významy, respektíve prekrývanie viacerých významov do nového celku.   

Téma metamorfózy odkazuje k premene a transformácii, ktorá je počas životného cyklu potrebná tak ako je potrebné odhodenie starých šiat.

Medzinárodá výstava predstavuje mladú generáciu umelcov z rôznych krajín (Izrael, Spojené Kráľovstvo, India, Taliansko, USA), prináša odlišné a kontrastné perspektívy súvisiace s témou premeny v médiu maľby, fotografie, grafiky, plastiky a videa.  Diela ponúkajú rôznorodé a protichodné perspektívy v čase, mieste a ľudskej situácii a spochybňujú svojvoľnú povahu hraníc. Prostredníctvom dynamických juxtapozícií výstava vyvoláva pocit prepojenosti napriek prítomnosti rozdielu. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV