Prezentácia knihy ZITA PALLAVICINI DENÍK ŠÍLENÉ MARKRABĚNKY

03.06.2019

Kedy: 8. júna 2019
Kde: trebišovský kaštieľ

MESTO TREBIŠOV, NAKLADATELSTVÍ GARAMOND PRAHA, GESTOR PhDr. JÁN CHOVANEC, PhD. A  MARKÍZA ZITA TONDOLO PALLAVICINI usporiadajú prezentáciu knihy ZITA PALLAVICINI DENNÍK ŠÍLENÉ MARKRABĚNKY, ktorá sa uskutoční sobotu 8. júna 2019 o 15.00 hod. v kaštieli ANDRÁSSYOVCOV v Trebišove. 

Zita Pallavicini (1971, Budapest) je potomkom slávnych šľachtických rodov rakúsko-uhorskej monarchie Andrássy a Pallavicini.
Vlastník trebišovského panstva gróf Gyula Andrássy (1823-1890), ministerský predseda Uhorska a minister zahraničia Rakúsko-Uhorska, mal s manželkou Katkou Kendeffy dcéru Ilonu a dvoch synov, Tivadara a Gyulu. Starší Tivadar s manželkou Eleonórou Zichy mali štyri dcéry. Jedna z nich, Borbála (1890-1968), sa vydala za markíza Györgya Pallaviciniho (1881-1946). Boli to Zitini prastarí rodičia.
Titul markízy Zita získala po svojom otcovi Andrásovi Pallavicinim. Mama Tamara bola dcérou Františka Jindřicha Dobrzenského z Dobrzenicz. Časť detstva Zita prežila v Čechách a Prahu vníma ako svoj domov. Venovala sa športu, gymnastiku ju trénovala slávna Věra Čáslavská. Štátne baletné konzervatórium Zita absolvovala už v Budapešti. Žila vo viacerých krajinách. V kanadskom Toronte účinkovala v českom Novom divadle. Kariéry baletky sa však musela vzdať po hrozivom páde z koňa.
Zita sa najlepšie cíti pred kamerou či na javisku, veľa píše, pracovala aj pre redakcie významných časopisov. Ako modelka spolupracovala so známymi návrhármi, napríklad s Valentinom Garavanim. Zaoberá sa aj ochranou pamiatok a interiérovým dizajnom. Jej najväčším hobby sú stále kone.
Za svoj domov Zita považuje aj Maďarsko a Rakúsko, ale v súčasnosti azda už aj Slovensko a najmä Trebišov, kde mali panstvo a odkiaľ pochádzajú mnohí jej priami predkovia. Markíza Zita rozpráva šiestimi jazykmi a v niekoľkých ďalších sa dorozumie. Prednedávnom ju maďarské ministerstvo pre európske záležitosti vymenovalo za politckú poradkyňu pre koordináciu Vyšehradskej štvorky a Rakúska.
V knihe o histórii svojej českej i uhorskej rodiny, o zložitostiach života aristokracie, o svojich láskach i slabostiach píše s rovnakou vášňou a provokatívnou úprimnosťou, s akou žije i svoj vlastný život. Vyskytujú sa v nej príťažlivé a veľkolepé postavy ako jej mama, krásna výstredná česká grófka s tragickým osudom, alebo naivne statočný starý otec, ktorý si priezvisko zmenil z Pallaviciniho na Pálinkása. Po udalostiach v 1956. roku ho v tom nasledujúcom aj tak popravili. V knihe píše o „červenej grófke“ Katke Andrássy-Károlyi, ale o svojej láske ku kniežaťu Karlovi Schwarzenbergovi.
Zita Pallavicini rozpráva o svojej anorexii či o vážnych depresiách. Život jej poskytol všetko, čo patrí k idyle dievčenského románu, v skutočnosti však zažívala osamelosť, sklamanie a nezriedka aj hmotnú núdzu. Prežila niekoľko pozoruhodných vzťahov a vždy túžila po skutočných citoch, ktorých sa jej často nedostalo. Naozajstný zmysel jej životu dali dve skvelé deti, Eduard (17) a Lavínia (12). 

PROGRAM:

PIATOK 7. JÚNA 2019 O 18.00 h.
Slávnostná sv. omša v rímskokatolíckom Kostole Návštevy Panny Márie v Trebišove

SOBOTA 8. JÚNA 2019 O 15.00 h.
Prezentácia knihy Deník šílené markraběnky v Kaštieli Andrássyovcov
Vystúpenie žiakov ZUŠ v Trebišove
Film ● Uvedenie knihy ● Beseda s autorkou ● Predaj kníh ● Autogramiáda

SOBOTU 8. JÚNA 2019 O 21.00 h
Markíza Zita Pallavicini, grófka Valéria Sándor a vydavatelia knihy Mgr. Petr Himmel a Ing. Marie Nováková sa zúčastnia Nočného behu v grófskom parku a v meste Trebišov.

Gestor podujatia:
PhDr. Ján Chovanec, PhD.
Telefón: 0905 54 57 44
E-mail: trebishow@gmail.com

© 2024 MESTO TREBIŠOV