Storočia módy pred kaštieľom Andrássyovcov v Trebišove

17.06.2019

Kedy: 21. júna 2019
Kde: kaštieľ Andrássyovcov

Tlačová správa  / KSK a MaKCjZ v Trebišove

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci so spoločnosťou Fringia pripravia dňa 21. 6. 2019 o 17.00 hod. pred kaštieľom Andrássyovcov v Trebišove historickú módnu prehliadku pod názvom „Storočia módy“. Prehliadka je určená  odbornej aj laickej verejnosti a všetkým vekovým kategóriám. Cieľom podujatia je edukovať verejnosť v oblasti dejín dámskeho a pánskeho odievania.

„Na území Košického kraja sa nachádza niekoľko významných historických pamiatok, ktoré majú svoj príbeh a bohatú históriu. Je zaujímavé, akými rôznymi spôsobmi sa dajú prezentovať návštevníkom. Aj táto módna prehliadka “storočiami módy„ je originálny   prístup, ako naša kultúrna inštitúcia svojich návštevníkov zabáva a zároveň vzdeláva. Je to ďalší dôkaz interaktívnej práce múzea s návštevníkom“ - vyjadril sa predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Členovia spoločnosti Fringia prostredníctvom módnej prehliadky divákov prevedú storočiami módy, od obdobia vrcholného a neskorého stredoveku, cez renesanciu, baroko až po rokoko. Verejnosť bude mať možnosť vychutnať si aj ukážku dobového tanca.

„Netradične a zaujímavo v piatok 21. júna ožije historický areál trebišovského múzea módou, tancom i hudbou dávnych vekov“ povedala riaditeľka múzea v Trebišove Beáta Kereštanová.

Spoločnosť Fringia sa zaoberá rekonštrukciou a prezentovaním stredoeurópskeho bojového umenia z obdobia od 15. až 18. storočia, s dôrazom na šerm šabľou, ktorá patrila medzi najcharakteristickejšie zbrane nášho regiónu. Venuje sa aj dobovým tancom z obdobia neskorého stredoveku, renesancie a baroka a tak ponúka komplexný pohľad na život strednej a vyššej šľachty na našom území. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV