Výstava insitných umelcov z Kovačice a Padiny

15.07.2019

Kedy: 16. júla - 9. augusta 2019
Kde: vestibul MsÚ Trebišov

Mesto Trebišov v spolupráci s insitnými umelcami z Kovačice a Padiny a etnologičkou Mgr. Emíliou Mázorovou pripravili výstavu výtvarných diel maliarov z tzv. Dolnej zeme - Slovákov zo Srbska, ktorí tam žijú ako vysťahovalci 200 - 300 rokov.

Názorným dokladom vkladu Slovákov z tejto časti Dolnej zeme do kultúrno-spoločenských i hospodárskych prejavov a úspechov ich domovskej krajiny je slovenský insitný kumšt v podobe exponátov - obrazov.  

Ján Žolnaj (Kovačica, 1953)

S manželkou Alžbetou majú dcéry Marijanu a Ivanu. Autor bol vojakom z povolania. Maľuje od roku 1974. Okrem olejomalieb robí aj grafiku a používa aj pastelovú techniku. Potom, čo odišiel do dôchodku, sa z Belehradu vrátil do rodiska. Členom Galérie insitného umenia v Kovačici sa stal v roku 2008. Inšpiráciu pre svoju tvorbu čerpá v slovenskom folklóre, v ľudových piesňach, v živote a obyčajoch v Kovačici. Omaľováva tekvice a rôzne veci v domácnosti (šamlíky, kolovraty a iné). Mal mnoho samostatných výstav a vystavoval aj v rámci početných kolektívnych výstav doma a v zahraničí.

Pavel Povolný Juhás (Padina, 1946)

Autor ukončil osemročnú základnú školu. Je poľnohospodárom. Olejomaľby maľuje od roku 1982. Jeho najčastejšie maliarske motívy súvisia s výrobou vína (hrozno, vinohrady, víno, vínna pivnica, popíjanie vína), ďalej sú to ekologické témy, vojna, utrpenie detí, aktuálne politické udalosti. Vo svojom portfóliu má obrazy, ktoré sú symbolickej povahy. Prvú samostatnú výstavu mal v Padine v roku 1986. Pri tej príležitosti vystavil štyridsať grafík, ktoré pripravil ako ilustrácie pre svoju monografiu. Vystavoval aj v rámci kolektívnych výstav doma a v zahraničí. Je autorom dvoch monografií – Prisťahovanie Slovákov do Padiny (1996), v slovenčine, so sedemnástimi grafickými ilustráciami autora a Malé a veľké dôsledky (2006), v srbčine.

Kurátorkou výstavy je Mgr. Emília Mázorová

Výtvarné diela sa vynímajú vo vestibule Mestského úradu v Trebišove od utorka 16. júla 2019 a sprístupnené budú do 9. augusta 2019.

© 2024 MESTO TREBIŠOV