Peter Valiska-Timečko: Ko_LEKCIA

03.10.2019

Kedy: 15. októbra - 1. decembra 2019
Kde: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Galéria Koniareň - priestor pre súčasné umenie
& Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína
organizujú

samostatnú výstavu

Ko_LEKCIA

Peter Valiska-Timečko 

Vernisáž výstavy 15. október /utorok/ o 17:00 hod.
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove na Ul. M. R. Štefánika 257/65, Trebišov

Tlačová správa

Trvanie výstavy:  15. 10.  -  1. 12. 2019
Kurátor:  Branislav Zurko
Otváracie hodiny:  PO – PIA, 7.30 - 15.30

                                NEDEĽA, 14.00 - 18.00

Peter Valiska Timečko rodák z Trebišova (nar. 1985) absolvoval odbor voľné výtvarné umenie na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici (ateliér Igora Bencu), kde ukončil aj doktorandské štúdium kolekciou diel s tematikou „sociálne pasce“, pričom sa zameral na kritiku farmaceutického priemyslu, ako aj nadmernej a často zbytočnej konzumácie liekov. Štúdijný pobyt absolvoval v roku 2009 na Akadémii sztuk pieknych vo Varšave a neskôr v roku 2012 pracovnú stáž na Akadémii umení v Prahe (ateliér Jiřího Příhody).

Téme sociálnych pascí sa autor venuje kontinuálne od roku 2006 (už počas štúdií). Jeho tvorba má intermediálny a konceptuálny charakter. Okrem prác na papieri (grafika, rôzne typy autorskej tlače a maľby) sú to objekty, interaktívne inštalácie, public artové intervencie v rôznorodých mediálnych (aktivistických) a participatívnych polohách. Na výstave prezentuje predovšetkým jeho najaktuálnejšiu tvorbu grafík, kombinovaných techník, autorských tlačí a najnovšiu maliarsku tvorbu. V kolekcii prezentovaných diel, ktoré vznikli v rokoch 2014 – 2019 po skončení doktorandského štúdia, fokusuje autor kontroverznú tematiku chorobnosti, ktorú nazerá ako problém „zdravia“ spoločnosti. Venuje sa aktuálnym spoločenským témam: klimatickým zmenám, ekologickým motívom a sociálnym nástrahám dnešnej doby. Autor si všíma paradoxy pri sprostredkovaní „zdravia“ (pacient verzus záujmy biznisu). Pohľad autora je kritický a ironický, o čom svedčia i popisky k dielam. Výstava pozostáva z rôznych súborov diel, ktoré sa líšia médiami, formami a stratégiami použitia výtvarných prostriedkov. Spája ich však téma, okolnosti vzniku, ale aj samotná multižánrovosť autora. Peter Valiska-Timečko je multimediálny umelec, ktorý pracuje kontextuálne - so zámernou zmenou jazyka, štýlu a výrazových prostriedkov a použitých materiálov.

Výstava poskytne divákovi pohľad do súčasných tendencií jazyka a štýlu vizuálneho umenia nastupujúcej výtvarnej generácie prostredníctvom aktuálnych, často zahmlievaných sociálnych tém. Agenda Valiskových sociálnych pascí sa dotýka každého jednotlivca a celku súčasnej civilizácie, ktorá si pod tlakom systému sama nastavuje pasce. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV