IGOR ĎURIŠIN: Zabudnutý umelec

27.11.2019

Kedy: 7. decembra 2019 - 14. januára 2020
Kde: Galéria Koniareň – priestor pre súčasné umenie, Trebišov - areál trebišovského múzea

Galéria KONIAREŇ - priestor pre súčasné umenie

&

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína 

pripravujú
 poslednú tohtoročnú výstavu   

Zabudnutý umelec 

autor: IGOR ĎURIŠIN

Vernisáž výstavy 

KEDY: sobota 7. december  o 18.00 h, Výstava potrvá do 14. januára 2020
KDE: Koniareň - priestor pre súčasné umenie, Trebišov.

Tlačová správa Galérie KONIAREŇ

Názov: Zabudnutý umelec – IGOR ĎURIŠIN
Miesto: galéria Koniareň – priestor pre súčasné umenie, Trebišov - areál trebišovského múzea
Vernisáž: 7.12. 2019 /sobota/ o 18:00 h
Trvanie výstavy do 14. 1. 2020
Kurátor: Peter Ďurišin, spolukurátor: Peter Valiska-Timečko
koniarengallery.com z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Výstava IGOR ĎURIŠIN - Zabudnutý umelec 2019 prezentuje predovšetkým grafickú tvorbu autora neoficiálnej slovenskej výtvarnej scény, ktorý emigroval do Nemecka v 80-tych rokoch, aby našiel slobodu prejavu. Pochádza z Trebišova, narodil sa v roku 1947 v Klenove ako syn gréckokatolíckeho farára. Od narodenia bol automaticky nepohodlný pre vtedajší komunistický režim. Študoval na umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, ale štúdium nedokončil pre jeho politické názory. Aby mohol slobodne tvoriť, musel emigrovať. Vtedy prerušil všetky kontakty so slovenským výtvarným prostredím a košickou alternatívnou scénou. Dnes je jeho tvorba znova aktuálna a originálna a jeho rozporuplný príbeh  príťažlivý pre média, zberateľov i galérie.

Na výstave môžeme vzhliadnuť prierez jeho tvorby, vtedy zakázané diela komunistického režimu, ale aj voľné grafiky neskoršieho obdobia, ktoré vznikali v uvoľnenom západnom prostredí v Nemecku. Jeho tvorba má konceptuálny charakter a jeho aktivity majú presah do mail-artu, pečiatkovej tvorby i intermediálnej tvorby. Pracoval s osobnou mytológiou a prírodným motívom. Často sa v jeho tvorbe vyskytujú militaristické prvky ako sú zbrane, náboje v kontraste s prírodou a živočíšnou ríšou. Fauna a flóra sa pretavujú do jeho voľných grafických cyklov. Hmyz patrí medzi jeho charakteristické črty. Môžeme ho zaradiť k popredným autorom neoficiálnej tvorby s prvkami aktivistických a intermediálnych foriem umenia. Svoje umelecké aktivity po neúspechu na domácej scéne nasmeroval do zahraničia. Na počesť zavraždeného Johna Lennona zo skupiny Beatles jeho žena a avantgardná umelkyňa Yoko Ono v New Yorku usporiadala výstavu, kde oslovila aj Igora Ďurišina, ktorý prispel svojim dielom, žiaľ, osobne sa jej zúčastniť nemohol, z politických dôvodov. Známe sú jeho pečiatkové a mailartové realizácie, na ktorých pracov aj s Igorom Gibodom. Spoločne vydali periodiká International Stamp Book /1982/ a Rubber Stamp Book /1983/.

Poslednú výstavu v tomto roku uzatvára Galéria Koniareň práve Igorom Ďurišinom, a tak si pripomíname 30 rokov od nežnej revolúcie autorom, ktorý bol negatívne poznačený režimom. V súčasnosti stále nedocenený  Igor Ďurišin žije v lekárskej starostlivosti v Nemecku. Jeho osud a tvorba je poznačená traumou komunistického režimu. Spoločne s bratom Petrom Ďurišinom, ktorý je autorom dokumentu o Igorovi Ďurišinovi, sú príkladom boja za slobodu a demokraciu. Na výstave môžeme vzhliadnuť i tento krátky dokument z dielne Petra Ďurišina. Pevne veríme, že „zabudnutý“ Ďurišin ešte nepovedal posledné slovo a jeho hviezda ešte len začne žiariť...  

© 2024 MESTO TREBIŠOV