DEKD 2020: Potulky históriou Trebišova

07.09.2020

Kedy: 12. septembra 2020
Kde: DS MsKS

Počas DNÍ EURÓPSKEHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA 2020 (DEKD) sa v celej Európe bude sláviť história a vzdelanie, na Slovensku je tohtoročná téma prezentovaná s mottom „Minulosť vzdeláva“ ako voľný preklad anglického originálu „Heritage and education“.

Cieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry.

Vzdelanie je esenciálnou súčasťou iniciatívy DEKD už od ich začiatku. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom týchto dní v roku 1993. Aj v Trebišove bude príležitosť ukázať kultúrne dedičstvo ako nástroj na učenie a inšpiráciu pre budúcnosť.

Mesto Trebišov sa do DEKD zapojí v spolupráci s Divadlom G Trebišov podujatím s názvom „Potulky históriou Trebišova“. Prostredníctvom pripravovaného literárno-historického pásma sa sobotu 12. septembra 2020 o 17.00 h v divadelnej sále MsKS uskutoční fiktívne stretnutie osobností z dávnej minulosti – Csákyho, Andrássyho, majiteľov trebišovského kaštieľa. Spomínať sa bude aj na Katinku Károlyiovú, rod. Andrássyovú, na základe skutočných udalostí. 

Po divadelnom predstavení Divadla G odprezentuje minulosť a prítomnosť mesta objektívom aj slovom Mgr. Tomáš Vasiľ, zamestnanec Zemplínskej knižnice v Trebišove. 

V divadelnom pásme priblíži atmosféru z obdobia dvoch panovníkov. Katinkine spomienky sú autentické na základe skutočných udalostí. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV