TAJOMNÉ, ZÁHADNÉ A ...

16.09.2020

Kedy: 16. septembra 2020
Kde: Zemplínska knižnica v Trebišove

Autorská beseda so slovenským autorom krimi príbehov Jurajom THALOM, v priestoroch Zemplínskej knižnice v Trebišove, 16. septembra 2020 o 16:30 h., na ktorú Vás srdečne pozývame.

Juraj Thal je pseudonym slovenského autora krimi príbehov, ktorý sa narodil, žije a tvorí v Topoľčanoch. V minulosti pôsobil v metalovej skupine Thalarion ako spevák, klávesák a autor drvivej väčšiny textov. Už vtedy ho lákali tajomné a záhadné témy, ktorým zostal verný dodnes. Ako externý redaktor prispieval článkami, rozhovormi a recenziami do hudobných časopisov undergroundovej scény. Vytvoril stovky textov pre skupinu, ktorej albumy vyšli v jednom z najväčších dánskych hudobných vydavateľstiev.

Autor vo svojom civilnom povolaní už viac ako dvadsať rokov zachraňuje ľudské životy, pretože pracuje v sektore zdravotníctva. Pri svojej práci často prichádza do kontaktu s ľuďmi, ktorí sú zapletení do trestných činov a čerpá tak inšpiráciu pre svoje krimi príbehy. Tie sú síce fikciou, ale opierajú sa o reálne základy.

Debutoval románom Nôž (2016), nasledovala Nenávisť (2017) − napínavý krimi triler zo slovenského prostredia. Jeho hlavný hrdina, vyšetrovateľ Leo Legen, sa v ďalšom príbehu Dom na kopci (2019) púšťa do nového prípadu. Vo viacerých zbierkach vyšli aj Thalove poviedky: Kulháň (Muži vs Ženy, 2017), Bezhlavá láska (Vražedná sedmička, 2017) a Beznádej (21 slov a osudov, 2019).

Autorové krimi romány majú výborný štýl písania, zaujímavé zápletky, dej, ktorý nie je zbytočne prekombinovaný a zamotaný a dokáže udržať čitateľa v napätí až do úplného konca. Kniha ihneď vtiahne do deja a potom už len obraciate stranu za stranou, pretože budete netrpezlivo čakať na to, kto bol schopný spáchať také neskutočné zverstvá. Dojem nie je pokazený ani tým, žeby čitateľ už v polovici knihy dokázal s istotou povedať, kto je vrah. Jeho knihy sú napísané na takej úrovni, že môžu bez váhania konkurovať svetovým dielam podobného žánru“ – toto sú slová čitateľov, ktoré hovoria za všetko.

Zdroj: https://juraj-thal.webnode.sk/o-autorovi/

Podujatie, v rámci projektu „Happening v knižnici“ z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

© 2024 MESTO TREBIŠOV