Trebišovský majáles 2022

11.04.2022

Kedy: 30. apríla - 1. mája 2022
Kde: pred ZUŠ a MsKS

Pri príležitosti osláv Sviatku práce mesto Trebišov zorganizuje sobotu 30. 4. a nedeľu 1. 5. tradičný Trebišovský majáles.

Po pandemickej prestávke opäť pripravujeme program, zameraný na ľudovú nôtu. 

Prezentovať svoje umenie budú žiaci Základnej umeleckej školy v Trebišove, zaznejú piesne miestnych folklórnych kolektívov. Ako je známe z tradícií, v predvečer sviatočného dňa (30.4.) mesto spolu s folkloristami a športovcami postaví „Máj“.    

Trebišovský majáles slávia obyvatelia mesta každoročne dva dni.

30. 4. 2022 (sobota) o 16.00 h - Stavanie Mája pri budove MsKS

Program začne o 16.00 h na Mariánskom námestí, pred budovou ZUŠ hudobným vystúpením žiakov tejto školy. Po ňom bude nasledovať, ako je v regióne zvykom, zdobenie „Mája“ - mladého stromčeka.  Sprievodom (16.20 h) ľudí, folkloristov a účinkujúcich detí, sa Trebišovčania presunú pred budovu Mestského kultúrneho strediska, kde postavia a upevnia na vopred pripravené miesto vyzdobený „Máj“.
V kultúrnom programe (od cca 16.30 h) vystúpia miestne folklórne skupiny: Trebišovčan, Furmaňe, Paričovčan, Trebišovská Orgoňina a folklórny súbor Ľeľija.

V slovanskej kultúre sa Máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, odtiaľ bol už len krôčik k významu, ktorý sa najčastejšie skloňuje v dnešnej dobe. Vyberajúc zo zvykov vieme, že stromček sa staval pred domy, v ktorých bývalo dievča súce na vydaj. Zvyčajne ich stavali slobodní mládenci svojim vyvoleným dievčatám pod okná.

1. 5. 2022 (nedeľa) o 15.00 h  - Sviatok jari

Podujatie začne o 15.00 h na pódiu amfiteátra v mestskom parku. Veselú sviatočnú náladu vytvoria svojím prezentovaním deti z ľudového súboru Trebišovčan a v programe vystúpi aj skupina LOJZO.

© 2024 MESTO TREBIŠOV