Pochod pre zdravie - Deň materských škôl

11.10.2022

Kedy: 12. októbra 2022
Kde: parkovisko pri Śportovej hale Trebišov

Mesto Trebišov sa štvrtým rokom zapája do kampane „Pochod pre zdravie“. Pochodom zároveň trebišovské deti spolu rodičmi a učiteľmi materských škôl a elokovaných pracovísk oslávia aj Deň materských škôl.

Účastníci (žiaci materských škôl, rodičia a pedagógovia) tohto podujatia, ktoré sa uskutoční stredu 12. októbra 2022, vyštartujú spred svojej MŠ o 15.30 h a prídu na parkovisko pred Športovú halu, kde ich oficiálne privíta primátor mesta Trebišov PhDr. Marek Čižmár.

Pri príležitosti Dňa materských škôl pripravilo program Centrum voľného času. Program začne zaspievaním hymny MŠ, ktorou podporia význam a poslanie týchto školských inštitúcií.

Pochodom pre zdravie sa materské školy zapájajú do výzvy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu, z iniciatívy ktorého vzišla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.    

Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

© 2024 MESTO TREBIŠOV