Mladé kone 2023 - Architektúra štruktúry

30.11.2023

Kedy: 2. - 31. decembra 2023
Kde: galéria Koniareň - priestor pre súčasné umenie, Trebišov, areál MaKCjZ

Názov výstavy: Mladé kone 2023 / Architektúra štruktúry /
Miesto konania:
galéria Koniareň - priestor pre súčasné umenie, Trebišov (pri Jazdiarni)
Termín konania výstavy: 02.12.- 31.12. 2023
Vernisáž: 02.12. 2023 o 18:00 hod.
Kurátor: Peter Valiska-Timečko

Vystavujúci autori:

Miloš Mozdík, Marion Chrtová, Barbora Košut, Alex Hrehová, Silvia Balážová, Alexandra Cseresznyésová, Radoslava Vančová, Simona Kubalová, Karolína Paluchová, Zuzana Kosec.

Program galérie Koniareň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Výstava Mladé kone je pokračovaním výstavného cyklu prezentujúc výsledky študentských prác na vysokých umeleckých školách na Slovensku. Aktuálna výstava prezentuje tvorbu študentov Katedry grafiky Akadémie umení v Banskej Bystrici. Výber sa vzťahuje na súčasné a experimentálne grafické práce, ktoré vznikli počas obdobia rokov 2022 – 2023. Výber prác reprezentuje aktuálny stav a súčasné tendencie najmladšej generácie autorov a autoriek pôsobiacich v troch rozličných ateliéroch Katedry grafiky: Ateliér GPS /grafika – priestor – synergia/ pod vedením Doc. Róberta Bruna, akad.mal.; Ateliér voľnej tvorby pod vedením Doc. Igora Bencu, akad.mal. a Ateliér grafiky a vizuálnej tvorby Mgr. art Patrika Ševčíka, ArtD. - vedúceho katedry.   

Všetkých autorov spája téma Architektúra štruktúry a médium grafiky, princíp grafickej tlače. Dôležitým aspektom výstavy sa stáva štruktúra a experiment, zároveň ambícia nachádzať nové grafické postupy a autorské tlače. Na výstave je tak zastúpená plošná forma grafickej tvorby s presahmi do priestoru. Výber zahŕňa autorov prevažne magisterského stupňa štúdia a práce realizované v rámci predmetu Analýza – koncept – reprezentácia pod vedením Mgr. art Petra Valisku-Timečka, ArtD. 

Ambíciou výstavy je ponúknuť priestor mladej súčasnej a nastupujúcej generácie autorov pôsobiacich predovšetkým v grafickom médiu. Rozmanitosť prístupov a autorských programov jednotlivých autorov reflektuje subjektívnu optiku a citlivé vnímanie dnešnej reality a tohto sveta. Autori a autorky reagujú na existenciálne a sociálne témy, degradáciu súčasnej krajiny a architektúry, ekologické otázky, krízu ľudskej identity, tému kolektívnej pamäte a vlastnej identity.

 

© 2024 MESTO TREBIŠOV