KSK a mesto Trebišov spojili sily pri zabezpečovaní dopravnej obslužnosti

18.12.2023

Od 1. januára 2024 si obyvatelia mesta Trebišov a obcí v jeho bezprostrednom okolí už nemusia kupovať jeden cestovný lístok na MHD a druhý na regionálnu autobusovú dopravu. Všetky dopravné služby zabezpečí Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom zmluvného dopravcu ARRIVA Michalovce. Mesto Trebišov župe na financovanie dopravných služieb prispeje na základe „Zmluvy o poskytnutí príspevku na dopravné služby“. Touto zmluvou budú pokryté všetky náklady, ktoré pre KSK z doplnených služieb vzniknú.

 „Spolupráca nášho kraja a mesta Trebišov prinesie vyššiu kvalitu dopravných služieb nielen pre Trebišovčanov ale aj východniarov z priľahlých obcí. Dôvodom je, že cestujúci môžu plynulo pokračovať aj do južných alebo východných častí mesta. Tento benefit má potenciál prilákať ďalších pasažierov do verejnej osobnej dopravy. Aj toto je jeden z pozitívnych príkladov spolupráce samospráv, kde spoločnými silami vieme dosiahnuť finančné úspory a zároveň prinášať inovatívne a kvalitné riešenia v prospech obyvateľov kraja,“ uviedol Rastislav Trnka, predseda KSK.

Spoje regionálnych autobusových liniek budú predĺžené aj na územie mesta Trebišov, konkrétne obe linky zo Sečoviec (cez Hriadky aj Nový Ruskov) a zo Zemplínskeho Hradišťa. Predĺžené spoje budú nielen v Termináli Trebišov, ale aj na ďalších prestupných miestach ako sú Hriadky alebo Sečovce, prispôsobené nadväzným dopravným spojeniam.

Na území mesta Trebišov už bude platiť len tarifa prímestskej pravidelnej autobusovej dopravy, vrátane všetkých jej zliav a zvýhodnení. Súčasné dopravné karty ostávajú v platnosti spolu s kreditom a keďže je lístok pri platbe v hotovosti o 50 centov drahší, je výhodné platiť dopravnou kartou. Medzi výhody patrí aj to,  že každý ďalší lístok pri prestupe do 30 minút je o 25 centov lacnejší.

„Vďaka optimalizácii dopravnej ponuky mestskej a prímestskej dopravy do jedného systému, odstránením súbežností na území mesta a konštruktívnej spolupráci s IDS Východ a dopravcom ARRIVA Michalovce, bolo možné zachovať pôvodný rozsah dopravných spojení pre obyvateľov mesta. V tejto, pre samosprávy náročnej dobe s financovaním ich kompetencií, je však podstatná finančná úspora pre Mesto Trebišov. Tá v roku 2024 predstavuje viac ako 100 tisíc eur v porovnaní s ďalším pokračovaním súčasného systému zabezpečovania dopravných služieb vo verejnom záujme,“ povedal primátor mesta Trebišov Marek Čižmár.

Návrhy cestovných poriadkov a koordináciu s ďalšími dopravnými službami zabezpečila IDS Východ, s.r.o., ktorá pripravila aj podklady pre zmluvné vzťahy, ekonomické posúdenie, realizovala komunikáciu s dopravcom a pripravila optimalizáciu dopravnej ponuky, čím sa znížil celkový počet zaradených autobusov u dopravcu. IDS Východ, s.r.o. bude v ďalšom období vyhodnocovať reálne využívanie dopravných služieb, pripomienky cestujúcich a optimalizovať cestovné poriadky podľa finančných možností objednávateľov.

Prílohy:

© 2024 MESTO TREBIŠOV