Výstava Remeslo má modré dno

21.06.2021

Kedy: 21. júna - 10. októbra 2021
Kde: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína

Košický samosprávny kraj po prezentovaní výstavy Remeslo má modré dno v Košiciach a v Michalovciach presúva modrotlačiarenské výrobky do Trebišova. Unikátnu výstavu venovanú tradičnej slovenskej modrotlači si návštevníci budú môcť pozrieť v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína do 10. októbra 2021.

Výstavu Remeslo má modré dno autorsky pripravilo župné Východoslovenské múzeum v Košiciach. Sprístupnená bola v lete minulého roka a aj napriek pandemickým opatreniam ju navštívilo takmer 2-tisíc ľudí. Od apríla ju mohli návštevníci vidieť v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Do Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína sa presunie 21. júna. Modrotlačiarenské výrobky budú vystavené na poschodí hlavnej budovy kaštiela Andrássyovcov.

Výstava je venovaná vývoju a prehľadu remeselnej výroby modrotlače v slovenskom prostredí v období od 18. do 20. storočia.  Rozmanitosť vzorov svedčí o vyspelom remeselnom majstrovstve. Modrotlač na Slovensku mala svoje najväčšie zastúpenie práve v odeve a textile vidieckeho prostredia. Prispôsobovala sa aj miestnym estetickým zvyklostiam. Zásadným spôsobom ovplyvňovala celkový vzhľad oblečenia, či dekoratívneho vybavenia interiéru obytných domov slovenského ľudu.

Okrem pestrej škály modrotlačových výrobkov z východného a stredného Slovenska, môžu návštevníci uvidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve  z jednotlivých regiónov na Slovensku. Pozornosť  zaujme napríklad rokoková forma Adama a Evy, či detské hračky vyrobené z modrotlačovej látky. 


Kontaktná osoba: Mgr. Miroslava Gáborová
E-mailová adresa: mirka.gaborova@gmail.com

Prílohy:

© 2024 MESTO TREBIŠOV