Tradície inšpirujú inovácie - sprístupnenie mobilnej aplikácie

12.10.2022

Kedy: 13. októbra 2022
Kde: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v rámci najúspešnejšieho projektu kraja z internej výzvy „Tradície inšpirujú inovácie 2022“ oživí život na niekdajšom panstve Andrássyovcov. 

Nová virtuálna expozícia s názvom Život na panstve vznikne pomocou aplikácie, ktorá využíva technológiu rozšírenej reality, takzvanú Augmented Reality. Táto technológia umožní, aby sa návštevníci prostredníctvom svojich mobilných zariadení stretli s niekdajšími pracovníkmi a obyvateľmi trebišovského kaštieľa.

Návštevník múzea získa vedomosti o tom, aké hospodárske a obytné budovy fungovali v areáli trebišovského kaštieľa, ako vyzerali, kto každý pracoval na panstve v Trebišove, ako sa obliekali začiatkom 20. storočia obyčajní ľudia, ale aj grófska rodina, čo trápilo a čo potešilo služobníctvo a šľachtu, či aké tradície a zvyky mali obyvatelia kaštieľa a tí, ktorí im slúžili.

V rámci aplikácie múzeum oživí 6 postáv a jednu hudobnú skupinu. Návštevníkom sa tak naskytne príležitosť spoznať kuchárku, slúžku, koniara, záhradníka, grófa a grófku ako aj cigánsku kapelu, ktorá osadenstvu kaštieľa kedysi vyhrávala do tanca. Predstaviteľmi týchto postáv budú známi slovenskí a maďarskí herci a herečky.  

Slávnostné sprístupnenie virtuálnej prehliadky sa uskutoční 13. októbra 2022 o 11.00.

Projekt je realizovaný v rámci internej výzvy „Tradície inšpirujú inovácie 2022“

Autor: Imrich Kováč
Kontaktná osoba: Imrich Kováč, Mgr. Anna Tkáčová
E-mailová adresa: kovac.imrich@muzeumtrebisov.sk, tkacova.anna@muzeumtrebisov.sk

Prílohy:

© 2024 MESTO TREBIŠOV