Klimatická zmena - školenie pre učiteľov

13.04.2015

Prečo je klimatická zmena dôležitá pre učiteľov – a ešte viac pre žiakov

školenie pre pedagógov v Zemplínskej knižnici v Trebišove

23.4.2015 od 8.30 do 12.30 h

Klíma je významný, aj keď nie jediný faktor, ktorý v najbližších desaťročiach zásadne ovplyvní životy nás a našich detí. Dôležitú rolu zohrajú aj ďalšie faktory, napríklad ropný zlom, vyčerpávanie zásob vody a iných surovín, pôd, ničenie ekosystémov, finančná kríza a ďalšie trendy, ktoré majú globálny charakter. Tieto problémy sú vzájomne úzko prepojené, posilňujú sa a často majú nevratné dôsledky. O tom, aký charakter bude mať spoločnosť už v blízkej budúcnosti, rozhodne to, ako dokážu jednotlivci, rodiny, obce a komunity na ne reagovať a do akej miery budú schopní adaptovať sa na nadchádzajúce krízy. Práve v tomto smere majú nezastupiteľnú úlohu školy.

Školenie poskytne informácie o tom, prečo je dôležité integrovať tému klimatickej zmeny do praktického vyučovania a najmä poskytne konkrétne podnety, ako sa to dá urobiť.

Témy:

  • povaha zmeny klímy ako kľúčového globálneho problému 21. storočia,
  • poslanie učiteľa v kontexte meniacej sa klímy,
  • potreba vzdelávania ako bezprostrednej prípravy mladých ľudí na život a na nové problémy vyplývajúce z postupujúcej zmeny klímy, ktoré budú mať zásadne inú povahu ako problémy,  na ktoré je dnešná populácia zvyknutá,
  • konkrétne tipy a praktické podnety pre učiteľov a školy.

Kontaktná osoba:

Mgr. Danica Gajdošová – vedúca oddelenia školstva Mestského úradu v Trebišove

tel: 056 671 33 26, 0917 515 066, email: gajdosova@trebisov.sk

© 2024 MESTO TREBIŠOV