MsP Trebišov upozorňuje - veľkonočné obdobie

22.03.2018

Veľkonočné sviatky patria nepochybne k najkrajším sviatkom v roku a na Slovensku sú už tradične spojené so šibačkou a oblievačkou. Práve v tomto období však tiesňové linky evidujú nárast hlásení škôd na zdraví či majetku, ktoré sú spojené práve s oslavou Veľkej noci.

Skúsenosti z minulosti  dokumentujú prípady, ktoré  siahajú práve do obdobia najradostnejších sviatkov v roku. Mestská polícia v Trebišove preto odporúča niekoľko rád, ako prežiť prichádzajúce sviatky bez ujmy a ako predísť pri veľkonočnej oblievačke  zraneniam a škodám na majetku:

  • Počas nákupov si chráňte svoje osobné veci, doklady aj peniaze. Doklady a peňaženku si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vytiahnuť, teda určite nie v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky, ale majte ich pri sebe, napr. vo vnútornom vrecku kabáta, zapnutom na zips alebo gombíkom.

  • Platobné karty nemajte spolu s napísaným PIN kódom, ak sa však stanete obeťou krádeže a platobnú kartu Vám ukradnú, alebo ju stratíte, neodkladne kontaktujte Vašu banku, aby kartu zablokovala. Jedine tak zabránite neoprávnenému výberu peňazí z Vášho účtu. Krádež taktiež ihneď oznámte na linku 158 alebo 159.

  • Mokrú podlahu po šibačoch sa snažte ihneď vysušiť, vyhnete sa zbytočným úrazom, ale aj zatečeniu vody do bytu susedov a zároveň vzniku zbytočných škôd na majetku.

  • Veľkonočnú šibačka realizujte rozumnou mierou, korbáč totiž môže pri zanietenej šibačke zasiahnuť tvár dievčaťa a spôsobiť vážny úraz, ale môže dôjsť aj k poškodeniu krehkých predmetov v domácnosti.

  • Osobitou témou je alkohol. Nezabúdajte, že ani po malom poháriku si nesmiete sadnúť za volant, pretože v prípade riadenie vozidla pod vplyvom alkoholu sa dopúšťate priestupku (trestného činu), čo Vám môže pokaziť celé sviatky, a, samozrejme, aj neúmerne predražiť.

  • Mestská polícia apeluje na vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa v preplnených uliciach navzájom rešpektovali, dodržiavali dopravné predpisy a predchádzali tak nešťastiam a dopravným kolíziám na cestách.

Samozrejme, počas veľkonočných sviatkov budú posilnené hliadky  mestskej polície, a to na miestach, kde sa predpokladá väčší pohyb ľudí. Cieľom týchto opatrení je, v úzkej spolupráci so štátnou políciou, vytvoriť maximálnu bezpečnosť na území mesta a prispieť tým k plynulému priebehu sviatkov.

Mestská polícia  Trebišov želá všetkým obyvateľom pokojné sviatky v kruhu najbližších.

Bc. Jindřich Sosna
zástupca náčelníka MsP Trebišov

© 2024 MESTO TREBIŠOV