Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

07.01.2015 19:05 - Michaela Zajdelova

Dobry den, chcem sa opytat byvam v trebisove ale nemam tu trvaly pobyt , aky je postup pri ziadani metskeho bytu? A vlastne aka ja sanca , ze by som takyto byt mohla dostat?

Odpoveď

Dobrý deň,

Podľa Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Trebišov (VZN) č. 114/2012 o prideľovaní mestských nájomných bytov účinného od 1.8.2012 vyplývajú nové povinnosti pre žiadateľa o byt. Jednou z podmienok VZN pre žiadateľa je podľa Čl. 3 ods. 3.3 písm. b) mať trvalý pobyt na území mesta Trebišov minimálne 3 roky.

V prípade ďalších otázok a nejasností kontaktujte ma osobne alebo telefonicky, Mestský úrad Trebišov, 3. poschodie, č. dv. 314. Bližšie informácie sú aj na internetovej stránke mesta:

Nájomné byty

Želmíra Macuráková
Oddelenie výstavby a majetku

10.01.2015 14:09 - Jozef Brunacký, Ing.

Prajem pekný deň,
chcem sa spýtať, že ak som minulého roku požiadal o zníženie dane z nehnuteľnosti a zniženie poplatkov za TKO, zároveň som doložil potrebne doklady a bolo mi vyhovene, či potrebujem tie iste podklady doložiť aj v tomto roku ak chcem aj na tento rok úľavu? Podotýka, že oproti minulému roku sa nič nezmenilo. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

Aj v roku 2015 je nutné požiadať o zníženie poplatku za TKO v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta Trebišov č. 118/2012 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, v prílohe poprosím Vás zdokladovať aktuálne potvrdenia na príslušný kalendárny rok za Vaše deti.

S pozdravom

Bc. Erika Oprysková
Referentka pre miestne dane

31.12.2014 14:29 - Radovan Domaracký

Bude na Silvestra ohňostroj ak áno Kde?

Odpoveď

Dobrý deň,

Novoročný ohňostroj bude na rovnakom mieste ako minuloročný, pred budovou MsKS.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

28.12.2014 20:27 - Milada Ferčáková

V novembri sa nám narodila vnučka, ktorá je občiankou Trebišova. Chcem sa Vás opýtať, či MÚ víta novorodencov?

Odpoveď

Nie, v súčasnej dobe MsÚ nevíta novorodencov, táto činnosť po roku 1989 pomaly zanikla.

Kancelária primátora

12.12.2014 08:03 - lenka

Pekny den chcemsa opytat ako je mozne ze sa opat prestala nosit pitna voda na Novy Majer. Dakujem

Odpoveď

Dodávky pitnej vody na Nový Majer boli pozastavené z dôvodu možnosti poškodenia cisterny pri teplotách pod 0 st. C. Mesto zabezpečilo rozvod úžitkovej vody do domácnosti na Novom Majeri z novo vybudovanej studne a to tým, že dalo vyvŕtať studňu, zakúpilo ponorné čerpadlo, zabezpečilo 10000 litrovú zásobnú nádrž, zaistilo ochranu nádrže proti mrazom tepelnou izoláciou a zakúpilo pre potreby čerpania vody výkonnú elektrocentrálu.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

14.12.2014 17:46 - Jana

Chcela by som sa opytatˇ,že aky maju plat pani poslanci mestskeho zastupiteľstva. Dakujem.

Odpoveď

Poslanci mestského zastupiteľstva sú odmeňovaní na základe Zásad odmeňovania členov volených orgánov schválených Uznesením Mestského zastupiteľstva v Trebišove č. 147/2012 zo dňa 28.11.2012. Podľa týchto zásad patrí poslancovi za účasť na zasadnutí mestského zastupiteľstva odmena podľa jeho účasti na hlasovaní takto:
a) 80 €, ak účasť na hlasovaní je 61 - 100 %
a) 50 €, ak účasť na hlasovaní je 31 - 60 %
a) 10 €, ak účasť na hlasovaní je 0 - 30 %

Kancelária primátora

12.12.2014 09:19 - Vladimír Hutka

Prečo ste zmenili SBS v Priemyselnom parku Trebišov. Predtým bol dodávateľom služby p. Dragula z Trebišova a dnes je to nejaká cudzia firma z Banskej Bystrice.

Odpoveď

Počas obdobia 45 mesiacov vykonávania strážnej služby SBS p. Dragulu priemerná mesačná suma fakturovaná suma mestu Trebišov bola 6502,23 EUR. Spoločnosť SBS Trezor Slovakia s.r.o. za tú istú činnosť fakturuje mestu Trebišov cenu 5159,13 EUR. Rozdiel je mesačne 1343,10 EUR. Za obdobie 27 mesiacov zmeny SBS mesto ušetrilo 36263,92 EUR. Je to výrazná úspora a to je dôvod prečo nevykonáva strážnu službu p. Dragula.

Kancelária primátora

12.12.2014 15:03 - Anna Kočišová

Dobrý deň, chcela som sa opýtať čo sa stavia vedľa starého kina Slávia? Tak isto sme si všimli zelené značenie na chodníkoch a aj stromoch na Berehovskej ulici za už spomínaným kinom, ide o nejakú úpravu chdníkov? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Vedľa starého kina Slávia a VÚB stavia spoločnosť Agape Trebišov, s.r.o. stavbu "Obchodno - administratívna budova pri VÚB".

Dôvod zeleného značenia na chodníkoch a stromoch na Berehovskej ulici nebol na Mestský úrad oznámený. Ide pravdepodobne o značenie trasy vodovodu.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

10.12.2014 14:52 - Ing.Vnek S.

Dobrý deň !
Na parkovisku pri našom bytovom dome nie sú vyznačené parkovacie miesta deliacimi pruhmi.Dosť to sťažuje parkovanie áut, najmä menej zdatným šoférom a oni zlým parkovaním znižujú počet využiteľných parkovacích miest. Bolo by možné zo strany mesta zabezpečiť pri jarnom obnovovaní dopravného značenia aj nastriekanie deliacich pruhov na našom parkovisku?Jedná sa o parkovisko pri BD 2108 ASTRA na ul.Ľ.Podjavorinskej.
Ďakujem!

Odpoveď

S obnovou čiar vodorovného dopravného značenia na parkoviskách v meste, vrátane sídlisk sa bude pokračovať v jarných mesiacoch. Vašu požiadavku - značenie čiar na parkovisku pri bytových domoch na ulici Ľ. Podjavorinskej evidujeme a čiary budú obnovené.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

11.12.2014 13:01 - Ing. Dušan Grajcár

Je to naozaj pravda, že Berehovo bolo predané ?

Odpoveď

Nie, máte opäť mylné informácie.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

09.12.2014 06:52 - peter valicek

Dobry den.
Ku ktoremu datumu nastupuje novozvoleny primator,p.Cizmar ?

Odpoveď

Dobrý deň,

Ustanovujúce MSZ bude v termíne 2. januára 2015. Nástup do funkcie primátora záleží od rozhodnutia Ústavného súdu.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

03.12.2014 18:19 - Gabriel

Dobry den,
chcel by som sa opytat, kedy zacnu topit v predajni Betta v Berehove. Je tam strsna zima. Je to neferove, ze kvoli Kasardovi, ktory neplatil, trpia iny, ktori platili pravidelne a dovolim si poznamenat, ze i za neho. Je logicke, ked je jedno meracie i odberne miesto, a ked neplatil za 1200 m2, ale iba za 400 m2, a bytovemu podniku to nechybalo, ze to teplo rozpocitali na ostatnych.

Odpoveď

Vykurovanie v NS BEREHOVO sa realizuje z dvoch odberných miest. Z prvého odberného miesta je teplo dodávané do severnej jednopodlažnej časti (potraviny, mäso, podlahoviny) a do dvojpodlažnej kancelárskej i obchodnej časti, až po dvojpodlažnú časť bývalej reštaurácie. Z druhého odberného miesta bolo teplo dodávané do celej reštaurácie a priestorov pod reštauráciou ( bývalá mäsna, sklady a metrový textil), ako aj pre priestory v západnej časti Berehova ( predajňa papiernictva a priestory pani Oporoskovej). Keďže z druhého odberného miesta sme odpojili západnú časť budovy, ktorá nie je vo vlastníctve mesta, na uvedené odberné miesto zostali iba priestory reštaurácie, sklady, bývalá mäsna a metrový textil. Z nich v prevádzke je iba priestor pani Ľopotovej, ktorý netvorí ani 5% z celkovej plochy z tohto odberného miesta. Už v mesiaci august 2014 bola pani Ľopotová písomne oboznámená s existujúcim stavom a upozornená na skutočnosť, že ak sa reštauračná časť do vykurovacej sezóny do prenájmu neodovzdá, je dosť možné, že vykurovanie z druhého odberného miesta nebude dané do prevádzky. Uvedený stav trval až do dnešného dňa, kedy bolo zahájené vykurovanie aj z druhého odberného miesta a to z dôvodu možných škôd, ktoré by mohli nastať v prípade zamrznutia niektorých rozvodov hlavne v blízkosti okien. Nastavená bola iba teplota zabezpečujúca nutné temperovanie rozvodov tepla, teda maximálne úsporný režim s odstávkou väčšej časti radiatorov v reštauračnej časti, v mäsne a v skladoch na prízemí. Takto nastavený režim bude fungovať do doby, kým hrozí možnosť mínusových vonkajších teplôt.

Ing. Michal Lovas
Oddelenie výstavby a majetku

26.11.2014 00:31 - Ing. Dušan Grajcár

Dobrý deň. Chcem sa opýtať kompetentných, prečo na Košickej ulici, ak chcú mať občania na chodníku asfalt si ho musia kúpiť za vlastné ? Niekde sa menil asfalt na chodníkoch aj keď to nebolo potrebné, tu na Košickej ulici nebol asfalt nikdy.

Odpoveď

Na Košickej ulici sú chodníky riešené nekoncepčne. Na väčšej časti ulice chodníky chýbajú a na pár metroch vybudovaného chodníka v severnej časti ulice, ako píšete, asfaltový povrch nikdy nebol. Tento chodník väčšinou ani neslúži svojmu účelu ale na parkovanie automobilov. Mesto nikoho nenúti kupovať asfalt za vlastné, no nebráni občanom ak si chodník pred svojim domom upravia na vlastné náklady.

V minulých rokoch sa rekonštruovali chodníky najviac frekventované a najviac zničené.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

25.11.2014 19:23 - Alexander Tóth

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, že kedy odovzdáva úrad pán primátor Kolesár novozvolenému primátorovi. Za odpoveď vopred ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Úrad bude odovzdaný po ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktorého termín bude oznámený 1.12.2014.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

24.11.2014 08:56 - Ladislav SARUDY

Dobry den,chcem sa spitat preco den po volbach sa vytratili upratovacie caty podte sa pozriet ku Hotel Tokaj Dakujem

Odpoveď

Vážený pán Šarudy,

Verím, že chodíte po našom meste s otvorenými očami a vidíte, že sa upratuje bez ohľadu na voľby. Aktivační pracovníci sú stále rovnako vyťažení, ale nie sú schopní každý deň upratať celé mesto. Čo sa týka hotelu Tokaj, tento je v súkromnom vlastníctve aj s priľahlými pozemkami. Mestské aktivačné stredisko zabezpečuje upratovanie len verejných priestranstiev vo vlastníctve mesta.

Ing. Zdeněk Veleba
Mestské aktivačné stredisko

24.11.2014 20:26 - Peter

Na sídl. Sever boli namaľované parkovacie čiary len na 75 % parkovísk. Napr. pred bytovým domom na Ternavskej č. 11, 13 a 17 nie. Budú sa ešte maľovať, alebo nie. Myslím, že namaľovaním čiar, by sa parkovalo omnoho lepšie aj viac vozidiel by lepšie zaparkovalo. Lebo niektorí parkujú jak ..... ďakujem

Odpoveď

Nástrek parkovacích čiar bude pokračovať v jarnom období.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

18.11.2014 19:23 - Marek

Dobrý deň.Chcem sa opýtať, či do konca roka bude ukončená rekonštrukcia parkovísk na sídlisku Mier vrátane nového asfaltu.

Odpoveď

Na budúci týždeň, t.j. od 24.11.2014 sa začne s asfaltovaním spevnených plôch na sídlisku MIER. Práce by mali byť ukončené do konca novembra.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

14.11.2014 19:23 - Jana

Chcela by som sa opýtat?že či sa nedá rozširit parkovisko na ul. Podjavorinskej 2121-5 ked je plné áut ledva sa tam prechádza s autom.Dakujem

Odpoveď

Výstavba nových parkovísk je investičná akcia, na ktorú musia byť schválené prostriedky v rozpočte mesta. Rozpočet na rok 2015 bude navrhovať už nové vedenie mesta a schvaľovať nové mestské zastupiteľstvo, teda aj novo plánované stavebné akcie budú už v ich réžii.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

12.11.2014 08:37 - Ing. J . Čonka

Prečo je cintorín otvorený len v čase od 8:00 do 17:00 hod.? Tí, ktorí sú v tom čase v práci nemajú šancu sa dostať k hrobom svojich príbuzných. Aj keby to bolo kvôli rekonštrukcii Domu smútku je to neakceptovateľné. To si majú pracujúci zobrať dovolenku len preto, že je tak nevhodne stanovený čas otvorenia cintorína? Môže mesto zabezpečiť nápravu?

Odpoveď

Všeobecne záväzným nariadením Mesta Trebišov č. 84/2008 zo dňa 30. 4. 2008, bol schválený Prevádzkový poriadok pohrebiska, kde článok 8, "Prístup na pohrebisko", bod 1. nariaďuje : "Pohrebisko je otvorené od 1. 4. do 31.10. denne od 7:00 do 20:00 hod a od 1. 11. do 31. 3. denne od 8:00 do 17:00 hod.".

VZN č. 84/2008, ktorým sa schvaľuje Prevádzkový poriadok pohrebiska – Cintorínsky poriadok mesta

Ľubomír Štefanko
Správa cintorínov mesta Trebišov

12.11.2014 21:57 - Patrik

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, ako budete postupovať vo vzťahu k firme FEDEST, ktorá vykonáva opravu výtlkov v meste, z hľadiska nedodržania termínov prác?

Odpoveď

K dodávateľskej firme, ktorá nedodržala termíny ukončenia prác - firme Fedest s.r.o. Zlatá Baňa budeme pristupovať v súlade so zmluvou o vykonaní diela. Rovnako pri spracovaní referencií pre Úrad pre verejné obstarávanie v zmysle platného zákona o verejnom obstarávaní bude objednávateľ - Mesto Trebišov uvádzať omeškanie termínu ukončenia diela, ktoré bude mať patričné dôsledky pre samotného dodávateľa a tým aj možnosti jeho zapojenia do ďalších súťaží verejného obstarávania.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

12.11.2014 18:03 - lenka

Pekny den. Na koho sa mam obratit akmi zamestnanec linky cistoty rozbil mobil ked domna pri zbere listia narazil? Stalo sa to v pondelok. Na ulici medzi potravinarskou skolou a sportovou halou

Odpoveď

Dobrý deň,

Môžete sa obrátiť na mňa, pracovisko mám na MÚ na 4.poschodí. Potom môžeme vec spoločne riešiť.

S pozdravom

Ing. Zdeněk Veleba
Mestské aktivačné stredisko

12.11.2014 14:06 - Katarína

Dobry den, za budovou Oremus (pri OMV benzinke) - popri brane Sloven. vodohosp. podniku je plocha zarastena ihlicnanmi. Je tam dost neporiadok, odpadkov cim dalej viac, sem tam citit vykaly. Je mozne to upratat, pripadne vyzvat vlastnika pozemku, aby to poupratoval? Vdaka.

Odpoveď

Ďakujem za upozornenie, uvedená plocha bude do konca týždňa uprataná pracovníkmi Mestského aktivačného strediska.

Ing. Zdeněk Veleba
Mestské aktivačné stredisko

09.11.2014 10:29 - Tatiana

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či sa nedá riešiť parkovanie na ulici Komenského. ( Čo sa týka ZŠ-Komenského 8. Ľudia ktorí bývaju v panelákoch a vlastnia auto, nemajú šancu zaparkovať pred vlastným panelákom , lebo trištvrte parkoviska je obsadených ,keď si rodičia idú pre svoje detičky do školy. Nehovorím,čo je na parkovisku, keď je rodičovské združenie !!! Myslím, že škola má parkovisko z boku, alebo majú k dispozícii parkovisko pri Kauflande. Ked sa prejdu pár metrov peši, určite unavení nebudú. My sme voľakedy chodili peši domov aj pár kilometrov a sme tu !!!!!!!

Odpoveď

Na túto situáciu sme reagovali už v minulosti tým, že sme zrušili zastávku MHD a presunuli ju pred obchodný dom Kaufland. Parkoviská pri bytových domoch sú verejné a slúžia všetkým obyvateľom mesta. Obmedzenie zastavovania osobných áut pred školou a presmerovanie na UL. T. G. Masaryka nie je z dopravného hľadiska jednoduché. Uvedenú pripomienku budeme konzultovať s príslušným dopravným inšpektorátom.

Ing. Iveta Verešová
Oddelenie výstavby a majetku

07.11.2014 14:01 - A.Kocisova

Chcem sa opytat ako dlho este budeme musiet trpiet ten stavebny ruch na Berehovskej? Taha sa to uz dost dlho, v lete nemozeme otvorit okna lebo okrem hluku a prachu je tam smrad z vyfukov nakladnych aut. Teraz je uz druhy tyzden extremny hluk je tazke v takom hluku ulizit deti cez den spat.

Odpoveď

Výstavba "Shopping center Slavia - II. etapa" je v zmysle platného povolenia zmeny stavby pred dokončením zo dňa 23.6.2014 povolená do 12/2015 a výstavby "Obchodno-administratívnej budovy" v zmysle platného stavebného povolenia zo dňa 23.7.2014 povolená do 08/2015.

Ing. Iveta Verešová
Oddelenie výstavby a majetku

05.11.2014 20:03 - Marta

Dobrý deň, nakoľko Bytový podnik patrí pod mestské organizácie obraciam sa s mojou otázkou na vedenie mesta. Chcem sa spýtať, aké ustanovenie rieši čistenie odpadových kanalizácií bytovky 1853 cez pivničnú kontrolnú šachtu a nie cez vonkajší kanál. Len preto, že bytový podnik nevie, kde je odpadový kanál? Táto problematika sa rieši od roku 2011. A máme tu zase ten istý problém, že výťahová šachta a kontrolná pivničná šachta je zaliata výkalmi? Alebo tento problém máme riešiť cez hygienu?

Odpoveď

Pre danú činnosť platí zákon NR SR č. 442/2002 Z.z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, ktorý ukladá povinnosti v § 16 povinnosti vlastníka verejnej kanalizácie. Nakoľko vlastníctvo verejnej kanalizácie je stanovené ako sieťové po revíznu šachtu odporúčame Vám, aby ste sa s daným problémom obrátili na Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť a.s., nakoľko v ich jestvujúcich plánoch máte možnosť zistenia bodu napojenia vášho bytového domu č. 1853 na ulici Čsl. armády.

Ing. Jozef Kereštan
Referent pre BOZP, PO, KR, CO

05.11.2014 07:49 - Martin Sabo

Dobrý deň, chcem sa opýtať kedy a na akom mieste bude vybudovaná kotolňa na biomasu. Nikde v územnom pláne mesta to nie je možné nájsť. Ďakujem

Odpoveď

Kotolňa na biomasu Trebišovskej energetickej s.r.o. bude vybudovaná na parcele č. 1435/1 KN C Trebišov, t. j. západne od rómskej osady. Celý projekt sa má zrealizovať počas roku 2015. Momentálne sa začalo s výstavbou oplotenia východnej strany areálu kotolne. Podrobné informácie od Trebišovskej energetickej s.r.o. boli pod názvom TEPLO v Trebišove prílohou Mestského infolistu Trebišov č. 10/2014.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

04.11.2014 14:50 - Martin Sabo

Dobrý deň. Dňa 24.9.2014 na MZ bola na základe interpelácie JUDr. Paškovej vyjadrená odpoveď, že sa bude asfaltovať ul Šafárikova a následne sa prejde na IBV Juh ul. Dargovská. Nič také sa nestalo ani sa nedeje, preto sa pýtam, či a kedy bude ul. Dargovská asfaltovaná. Ďakujem

Odpoveď

Firma Fedest s.r.o. Zlatá Baňa - úspešný uchádzač zákazky "Odstraňovanie havarijného stavu miestnych komunikácii 2014" nedodržiava termínový harmonogram prác. Po oprave výtlkov na Šafárikovej ulici sa opravuje Svätoplukova ulica. Oprava Dargovskej ulice je plánovaná a termín opravy závisí od dodávateľa.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

04.11.2014 15:36 - Mária Kolesárová

Dobrý,
cintorín v mestskej časti Paričov neprejde nejakou rekonštrukciou? Npr. chodník od prednej k zadnej bráne, lavičky a nejaké toalety. Na mestskom cintoríne je to samozrejmosťou. Platíme taktiež za hroby.
Ďakujem.
Kolesárová.

Odpoveď

Bežnú údržbu cintorína na Paričove vykonávajú Technické služby mesta Trebišov. Väčšia investičná akcia sa na tomto cintoríne zatiaľ neplánuje. Váš podnet berieme na vedomie a budeme sa ním zaoberať.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

31.10.2014 13:12 - Renáta

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či mesto neplánuje osadiť koše na psie exkrementy na sídliskách, je ich málo. Na čo sa využívajú peniaze vyzbierané z dane za psa?Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Z výberu dane za psa sa podobne ako aj z výberu ostatných daní financujú bežné výdavky mesta.

Ing. František Feďak
Oddelenie finančné

30.10.2014 13:07 - Andrea Puskasova

Dobrý den, chcela by som Vás poprosiť o opravu dreveného mostíka, kde vypadli tri trámy a malý syn mi tam skoro spadol. Je to detské ihrisko na Škultétyho ulici. Mohli by ste sa na to pozrieť? Dakujem.

Odpoveď

Ďakujeme za upozornenie. Predmetný nedostatok odstránime a detské ihrisko uvedieme do pôvodného stavu.

Ing. Marcel Tereščák
Oddelenie výstavby a majetku

© 2024 MESTO TREBIŠOV