Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

09.09.2014 15:23 - Rasto

Dobrý deň. Je v rámci oprav chodníkov naplánovaná aj ulica Kukučinová, kedže chodníky sú v dezolátnom stave ? Zároveň by ste mohli ostrihať stromy na križovatke ul. Kukučinovej a ul. Lúčnej (pri odbočovaní vľavo smerom k "Jednote"), konáre brania vo výhľade.

ďakujem

Odpoveď

Oprava chodníkov na Kukučínovej ulici nie je plánovaná na rok 2014. Chodníky na tejto ulici zaradíme do zoznamu chodníkov určených na rekonštrukciu.
Požiadavka na úprava zelene na križovatke ulíc Kukučínova a Lúčna bola odstúpená Hospodárskemu stredisku mesta Trebišov.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

03.09.2014 21:13 - Papáková

Chcela by som sa opýtať, či popri rekonštruovaní mestských chodníkov a komunikáciíí, by nebolo možné odstrániť bariéru cca na 3 m úseku miestnej komunikácie. Ide o vstup na prechod pre chodcov medzi budovou bývalého okresného úradu smerom do mestského parku pri kaštieli. Prevýšenie medzi úrovňou cesty a úrovňou chodníka je veľmi vysoké, pritom ide o skutočne veľmi frekventovaný úsek pri vstupe do mestského parku smerom k vlastivednému múzeu alebo naopak od múzea (resp. z autobusovej zastávky pri OÚ), smerom do nemocnice. Človek na vozíčku alebo mamička s kočiarikom má skutočný problém pri zdolávaní takejto prekážky. Ďakujem

Odpoveď

Ďakujeme za podnet pani Papáková. Na všetkých novo - rekonštruovaných chodníkoch sa budujú nové bezbariérové priechody s prvkami pre zrakovo postihnutých. Vybudovanie bezbariérového prechodu pre chodcov medzi budovou, v ktorej sídli Okresný úrad a areálom kaštieľa zahrnieme do plánu opráv na rok 2015.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

08.09.2014 13:16 - Maria Horoskova

Vidim, ze sa v meste vela pracuje na oprave chodnikov, co sa mi naozaj paci. Mam otazku, ci je naplanovana oprava chodnikov aj vo vnutri sidliska Berehovska - Komenskeho {tam kde je jediny kopec v meste - pri kotolni}. Popri hlavnych komunikaciach su chodniky pekne urobene, ale z vnutornej strany {dvor} sa mlaky ani nedaju obist.{ked zaprsi}. Dakujem za odpoved.

Odpoveď

Oprava chodníkov na nádvorí bytových domov na Berehovskej a Komenského ulici pre rok 2014 nie je plánovaná. Nakoľko sú tieto chodníky dosť frekventované zaradíme ich do plánu opráv v nasledujúcich rokoch. Zatiaľ sú k dispozícii opravené chodníky z druhej strany bytových domov.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku


09.09.2014 10:07 - Mariana

Dobrý deň. Neplánuje mesto v zimnom období prekryť vonkajší bazén na letnom kúpalisku, podobným spôsobom ako je to v Maďarskom Sárospataku?Aspoň takýmto spôsobom by sa sprístupnilo plávanie Trebišovčanom. Je to technicky a finančne možné?

08.09.2014 12:53 - Martin

Kedy bude MZ prejednávať ďalšie žiadosti o majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov dlhodobo užívaných inými osobami?Na MÚ mi bolo ešte v júni povedané, že v septembri, teraz to v programe schôdze nevidím. Ďakujem

Odpoveď

Návrh uznesenia na predaj pozemkov v zmysle koncepčného zámeru Majetkovoprávne vysporiadanie mestských pozemkov (dalej len KZ) dlhodobo užívanými inými osobami bude predmetom rokovania MsZ dňa 24.9.2014.

V zmysle §9a ods. 8 písm. e) zákona o majetku obcí zámer predať nehnuteľný majetok mesta a to pozemkov, o ktoré občania v zmysle KZ požiadali, a ktoré spĺňajú podmienky tohto zámeru, bude zverejnený dňa 9.9.2014 na úradnej tabuli Mestského úradu a webovom sídle Mesta Trebišov www.trebisov.sk.

Ing. Diana Bobíková
Oddelenie výstavby a majetku

05.09.2014 13:13 - Adriana Novakova

Dobrý deň,chcem sa opýtať, či je plánovaná oprava chodníkov na celej ulici 17.novembra, alebo len tá polovica po ulicu Záborského? Lebo aj druhá polovica je v dezolátnom stave.

Odpoveď

V roku 2014 sa opravila časť chodníka na ulici 17. novembra a to v úseku od ulice T. G. Masaryka po ulicu J. Záborského. Ďalšie rekonštrukcie chodníkov na ulici 17. novembra sú zahrnuté v pláne opráv na budúci rok.

Ing. Ľubomír Princík
Oddeleneie výstavby a majetku

08.09.2014 14:09 - Dana Jenčová

Nemám otázku. Jen dotaz. Namiesto toho chodníka pri parkovisku blizko plavarne
a chodnika pri kupalisku /parkovisko/
ste mohli urobit chodnik pred bytovym domom 1945, kde je vacsi pohyb ludi.
Dakujem.

Odpoveď

Chodník na Škultétyho ulici – západná strana - pri bytových domoch, ako aj chodník na severovýchodnej strane od križovatky s Rastislavovou ulicou po parkovisko za Tokajom je v pláne opráv na rok 2015.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

08.09.2014 17:28 - zuzana

Dobry den. Chcemsa spytat ci sa nedaju umiestnit nejake lavicky na sidlisku juh pri novych bytovkach... nakolko sa tu nenachadza ani pri jednom vchode ... dakujem pekne

Odpoveď

Na sídlisku JUH evidujeme žiadosti na odstránenie lavičiek spred vchodov a to kvôli rušeniu nočného kľudu mládežou a asociálmi. V prípade, že podáte na mestský úrad žiadosť o umiestnenie lavičky s vyjadrením súhlasu väčšiny obyvateľov vchodu budeme sa vašou žiadosťou zaoberať.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

04.09.2014 17:39 - MoBo

Dobrý deň, chcem sa opýtať či pri prideľovaní bytov sa prideľujú len nové byty na sídlisku juh alebo aj iné lokality v meste napríklad sídlisko sever. ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

bytová komisia prideľuje mestské nájomné byty na ulici SNP, B. Němcovej a Tržnej , ktoré musia zachovať nájomný charakter po dobu 30 r.

Želmíra Macuráková
oddelenie výstavby a majetku

03.09.2014 12:32 - J.Hulo

Dobry den,preco mesto tv platilo 320 eur za sprievodcovske sluzby pocas dni mesta jedinej osobe?

Odpoveď

Mesto Trebišov zaplatilo za informátorské služby počas Dní mesta sumu 320 eur, ktorá zahŕňala prácu informátorov počas dvoch dní pre 8 osôb (t.j. 20 eur denne pre jednu osobu za jeden deň).

Radovan Jílek
Kancelária primátora

03.09.2014 00:26 - Majka

Dobrý večer :-)
Chcem sa opýtať či sa bude ešte niečo na amfiteátri konať aj po lete :-)
Ďakujem

Odpoveď

V minulosti sme na amfiteátri urobili ešte koncom septembra diskotéku. Táto akcia sa však nestretla s veľkým záujmom, nakoľko koncom septembra je už predsa večer vonku dosť zima. Tak že teraz plánujeme poslednú akciu na amfiteátri 21. septembra "Rozlúčka s letom", ktorá bude orientovaná skôr pre deti. Všetko však je závislé od počasia.

Ing. Ján Lörinčík
Mestské kultúrne stredisko

29.08.2014 09:17 - Michal Kolodi

Dobry den, chcem sa opytat preco sa nepokracuje v oprave chodnika na Stavebnej ulici za krizovatkov so Slovenskou ulicou? Chodnik je tak isto v dezolatnom stave ako bol po celej dlzke!

Odpoveď

Na Stavebnej ulici bol vybraný najviac poškodený úsek od ulice T. G. Masaryka po Slovenskú ulicu. Oprava úseku za križovatkou so Slovenskou ulicou nebola pre rok 2014 plánovaná. Dôvodom sú rozpočtové pravidlá a zákon o verejnom obstarávaní.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

01.09.2014 22:43 - Martin

Koľko ľudí odhadom navštívilo počas odhadu park neviete ? Chystáte ešte nejaké akcie na amfiku do volieb ? ..A ešte chcem že ste urobili Trebišovčanom krásne dva dni za čo vám patrí veľká vdaka

Odpoveď

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš názor, veľmi si ceníme, že obyvatelia pozitívne vnímajú činnosť súčasného vedenia mesta. Presné číslo návštevníkov parku počas konania Dní mesta nevieme presne odhadnúť, ale návštevnosť sa pohybovala rádovo v tisíckach návštevníkov. Starý (socialistický) amfiteáter bol koncipovaný pre cca 4000 občanov, na základe fotografií z koncertov počas osláv bolo toto číslo prekročené.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

21.08.2014 19:01 - Gabriela Bendzalova

Dobry den, chcela by som sa spytat kedy sa planuje oprava chodnikov na sidlisku Skultetyho? Prejst zo sidliska k skolke alebo do mesta je problem aj v lete nie to este v zime...Taktiez prechod medzi potravinami a nabytkom, kde chodi denne dost ludi, by sa mohol nejak upravit. Momentalne priestor za tym murom pri budove nabytku sluzi ako wc pre nasich spoluobcanov..je tam potrebny?Dakujem.

Odpoveď

Vami uvádzaný chodník sa v tomto roku opravovať nebude. Plán rekonštrukcie chodníkov na rok 2014 bol schválený ešte začiatkom roka a boli vybrané iné lokality. Nakoľko ide o veľký rozsah prác všetky opravy musia prejsť procesom verejného obstarávania, musia byť geodeticky zamerané plochy, vypracovaný projekt a výkaz výmer. Zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje zvyšovať rozsah prác. Chodníky na Škultétyho ulici zahrnieme do plánu opráv na budúci rok.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

22.08.2014 10:10 - olga

Kedy budú opravené výtlky na ul.čsl.armady?

Odpoveď

Výtlky na ulici Čsl. armády boli opravené v úseku od svetelnej križovatky po kruhový objazd pri OD TERNO. Západná časť ulice bude opravená v mesiaci september.

Ing. Ľubomír Princík
oddelenie výstavby a majetku

26.08.2014 21:03 - Eva Dohányosová

Dobrý den, je v pláne opraviť cestu na križovatke ul. Palárikovej a Krátkej ? Sú tam veľké diery a ked naprší stojí tam veľká voda. Myslím si, že aj odtoky by trebalo prečistiť.

Odpoveď

Diera na križovatke ulíc Palárikova a Krátka bude opravená.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

26.08.2014 19:38 - Lucia Kostalova

dobry den chcem sa opytat na zbernu pouzitych veci po detickach.Ak je, kde sa taka zberna nachadza.Dakujem.

Odpoveď

Použité detské veci môžete odovzdať na Mestskom úrade v Trebišove, oddelenie sociálnych vecí.

Ing. Darina Vaľová
Oddelenie sociálnych vecí

26.08.2014 11:37 - Michal Fedor

Dobrý deň ja nemám momentálne otázku.V parku som nebol minimálne rok, keď tam plavali ryby hore bruchom. V nedeľu som nabral odhodlanie isť sa pozrieť na jazierko a skoro mi vypadli oči. Preto sa chcem poďakovať tým čo sa pričinili o čistotu mestského parku a hlavne jazierka, ktoré splňa moje predstavy aj s fontánkami, len mohli mať vyšší výkon, ale vďaka aj za toto !!! Ostáva mi len veriť, že to nebolo len preto, že budú dni mesta Trebišova a že je to pred voľbami . Ešte raz srdečná vďaka .

21.08.2014 19:56 - Miloš VINCLER

Dobry den,
prosim o INFO, či mesto Trebišov nejakym sposobom nezabezpečuje dovoz stravy /obedov/osamelým dôchodcom, prípadne osobám ZŤP v ramci mesta.
Pripadne kto v ramci mesta taketo sluzby poskytuje.
Vopred dakujem za informacie.
S pozdravom
Vincler

Odpoveď

Mesto Trebišov nezabezpečuje dovoz stravy, vývarovňu prevádzkuje Slovenský červený kríž, Ul. Hviezdoslavova.

Mgr. Henrieta Demjanová
Oddelenie sociálnych vecí

19.08.2014 06:55 - jan

je planovana vypadovka z Trebisova medzi sportovou halou a cintorinom, a kedy ?

Odpoveď

Medzi športovou halou a cintorínom nie je plánovaná "výpadovka" z mesta Trebišov. Spojovacia komunikácia je plánovaná jedine z ulice Poľnej na budúcu rozvojovú lokalitu Západ.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

14.08.2014 09:16 - lenka kacmarova

Pekny den prajem. Chcela by som sa opytat komu patri bytovka za Vseobecnou zdravotnou poistovnou. Podla coho sa prideluju najomne byty a akt musi byt minimalny plat na ziskanie dvojizboveho bytu od mesta. Dakujem

Odpoveď

Bytovka za VŠZP patrí firme AGROSLUŽBY TV, s. r. o., Švermova 2320, Trebišov.

Mestské nájomné byty sa prideľujú podľa platného VZN č. 114/2012 - www.trebisov.sk/userimages/files/subory/VZN_114-2012_o_pridelovani_mestskych_bytov_a_poskytovani_bytovej_nahrady.pdf



Ing. Ľubomír Princík
oddelenie výstavby a majetku

07.08.2014 13:32 - hf

Plánuje sa s opravou chodníkov aj na Škultétyho ulici, hlavne na východnej strane od starej Kasky smerom na juh? Tieto chodníky využívajú hlavne návštevníci parku, futbalu, kúpaliska a pod.

Odpoveď

Vami uvádzaný chodník sa v tomto roku opravovať nebude. Plán rekonštrukcie chodníkov na rok 2014 bol schválený ešte začiatkom roka a boli vybrané iné lokality. Nakoľko ide o veľký rozsah prác všetky opravy musia prejsť procesom verejného obstarávania, musia byť geodeticky zamerané plochy, vypracovaný projekt a výkaz výmer. Zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje zvyšovať rozsah prác. Chodník na severovýchodnej strane Škultétyho ulice zahrnieme do plánu opráv na budúci rok.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

14.08.2014 21:15 - Zdenka

Chcela by som sa opýtať,v budove bývalej pošty/Berehovo/stále niečo hučí,mám dojem,že je to klimatizácia.Dosť to hučí,hlavne v noci a myslím,že je to plytvanie elektrinou,kedže je budova opustená,dá sa s tým niečo robiť?

Odpoveď

Časť priestorov bývalej pošty v časti NS Berehovo prenajíma Slovak Telekom. V časti, kde je umiestnená technológia pre telefónnu ústredňu je nainštalovaná klimatizácia, ktorá sa zapína a vypína v závislosti od nasnímanej teploty. Spotrebu elektrickej energie za prenajatú časť, teda aj za klimatizačné zariadenie, hradí nájomca.

Ing. Michal Lovas
referent pre správu majetku

13.08.2014 22:38 - Majo

Prídu aj kolotoče na dni mesta?

Odpoveď

Počas osláv Dni mesta Trebišov atrakcie, teda aj rôzne druhy kolotočov zabezpečujú pán Kelemen a pani Hubáčková. Atrakcie budú sústredené hneď pri vchode do parku od zariadenia ŠPORTKLUB po ľavej strane.

Ing. Michal Lovas
referent pre správu majetku

09.08.2014 11:04 - Marta

Dobrý deň.Cchcela by som vedieť, na koho sa mám obrátiť vo veci prášenia kobercov, diek a pod. z okna v paneláku. Po takomto prášení našej pani susedy mám v byte psiu srsť a iný prach, pričom psa vôbec nemám (a to hlavne v letnom období, kedy sú okná a balkóny otvorené v podstate celý deň a kedy stačí aj ten najmenší vánok). V iných mestách existuje VzN, ktoré rieši tento problém. Na stránkach Mesta Trebišov som takéto VzN nenašla. Ďakujem.

Odpoveď

Mesto Trebišov má prijaté VZN č. 130/2013 o verejnom poriadku a čistote, v ktorom je v ods. 4.2 písm. m) uvedené, že sa zakazuje z okien a balkónov vyhadzovať ohorky z cigariet alebo iný odpad, vylievať tekutiny, prášiť koberce, pľuvať alebo iným podobným spôsobom znečisťovať verejné priestranstvo a obťažovať spoluobčanov zápachom, pachom a hlukom. Porušovanie tohto VZN je možné oznámiť mestskej polícii, ktorá je oprávnená podľa zákona o priestupkoch uložiť pokutu za takéto porušovanie VZN.

Zároveň podľa § 127 Občianskeho zákonníka vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Ak vlastník veci nerešpektuje uvedené obmedzenia jeho vlastníckeho práva, ten, kto je ohrozený jeho neoprávnenými zásahmi, sa môže domáhať súdnej ochrany v sporovom konaní.

JUDr. Ľubica Vincejová
právnik

05.08.2014 13:48 - Daniel

Kedy bude zverejnený program dní mesta ?

Odpoveď

Program bude zverejnený začiatkom budúceho týždňa.

Mestské kultúrne stredisko

31.07.2014 22:48 - Peter Voloch

Kedy budú opravené výtlky na Družstevnej ulici, hlavne zo západnej strany

Odpoveď

V prvom rade sú opravované hlavné cestné ťahy v centre mesta, následne sa pristúpi k oprave Družstevnej ulice, ulice Čsl. armády a ulíc v okrajových častiach mesta. Približný termín opravy Družstevnej ulice je posledná dekáda augusta.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

29.07.2014 22:22 - Ujhelyi F.

Dobrý deň.
Rád by som vedel ako chce mesto vyriešiť vystúpenie skupín v amfiteátri/vraj Desmod a IMT Smile/ na dni mesta v prípade nepriaznivého počasia.
Umiestniť skupinu do MSKS by bola veľká chyba.
Mám na mysli nedeľné vystúpenie skupiny Heľenine oči v budove MSKS, ktoré určite sklamalo veľkú časť ľudí./malý priestor,strašne dusno.../

Odpoveď

Počas Dni mesta plánujeme zastrešenie amfiteátra. Toto by malo daný problém vyriešiť.

Mestské kultúrne stredisko

25.07.2014 10:44 - O.Danková

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, aký význam má osadenie tých nových lavičiek v rámci pešej zóny na cyklistickej strane??? Na čo tam je potom dráha pre cyklistov?? Práve som sa vrátila z mesta, kde som bola na bicykli aj s 1,5 ročným vnukom a nemohla som ani prejsť po svojej vyhradenej strane, nakoľko buď sa pri nových lavičkách zgrupovali naši rómski spoluobčania alebo tam "parkujú" mamičky s kočiarom. Z hľadiska bezpečnosti je to absolútny nonsens či pre cyklistov alebo peších chodcov.

Odpoveď

Frekvencia pohybu cyklistov po cyklistickom chodníku nie je tak intenzívna aby dochádzalo ku kolíziám cyklistov a občanov sediacich na nových lavičkách. Cyklistický chodník nie je oddelený žiadnymi bariérami ale len čiarou, takže nie je problém obísť bicyklom prípadný kočiarik pred lavičkou. Vyznačenia pruhu pre cyklistov na opačnej strane chodníka nebolo možné, lebo na západnej strane sú vstupy do obchodných a administratívnych budov a na súkromné pozemky. V prípade potreby budú lavičky posunuté ďalej do zeleného pásu a plocha pred lavičkou bude vydláždená. Väčšina občanov mesta privítala umiestnenie nových lavičiek na ulici M. R. Štefánika. Je nám ľúto, že sa vyskytli aj problémy.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

24.07.2014 22:21 - Martina Takáčová

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala kompetentných na výstavbu urnového hája v Trebišove, kedy je možné počítať s ním, nakoľko na mestskom cintoríne ma odkázali na kanceláriu primátora...
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď

Urnové steny v novej časti cintorína budú osadené do 31.10.2014.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

© 2024 MESTO TREBIŠOV